top of page
Zoeken
  • karinhovenkamp

Lente in aantocht!

Na een dikke week winter met sneeuw en ijs, inmiddels alweer een paar weken geleden, begint het nu toch echt langzamerhand lente te worden. De lieveheersbeestjes kruipen massaal uit hun overwinteringsplaats en de korkussen steken hun kopjes weer boven het zand uit. Vogels kwetteren de oren van elkaars hoofd en langzaam wordt alles weer groen. Wat mij betreft hét seizoen om de camera er nóg vaker bij te pakken en flink wat vrolijke, frisse lenteplaatjes te schieten.


Maar waar begin je dan? Hoe kom je aan die mooie lenteplaatjes? Daarvoor hoef je niet ver weg. Begin gewoon eens in de achtertuin of de straat in de buurt. Om maar even terug te komen op de ontwakende lieveheersbeestjes: pluis de struiken in de tuin eens goed uit. Zeker op klimop is het bijna zeker prijsschieten als het om lieveheersbeestjes gaat. Soms zitten er wel handenvol bij elkaar op een klein stukje. Let ook eens goed op welke soorten je tegenkomt. We kennen allemaal het rood met zwarte lieveheersbeestjes, maar er zijn nog veel meer soorten, zoals een klein zwart lieveheersbeestje met rode stippen. Bekijk ze eens vanuit verschillende standpunten; van bovenaf, van opzij en van onderaf. Zoom in op details of fotografeer ze in hun omgeving (denk aan de achtergrond!). Met dit kleine beestje in de tuin hoef je je dus voorlopig niet te vervelen.

Maar ook een krokus is van meerdere kanten prachtig te fotograferen. Denk eens aan de kleuren van de krokus als er meerdere kleuren bij elkaar staan. Of zoom in op details van de bloembladen of het binnenste van de bloem. Houd ook hier je ogen goed open, want ook de bijen, hommels en andere zoembeestjes worden nu weer actief. Er is wel een beetje geduld voor nodig, maar een bij of hommel op een krokus kan zeker ook hele mooie plaatjes opleveren. Zorg wel voor een voldoende snelle sluitertijd, want deze zoombeestjes blijven nooit lang op één bloem zitten.

Denk verder nog eens aan uitlopende bloem- en bladknoppen aan bomen en andere struiken, vogels die druk zijn hun territorium af te bakenen of juist gedetailleerde foto's van bijzondere structuren in bladeren, gras of bijvoorbeeld het verenpak van een eend.



Genoeg te fotograferen dus! Binnenkort weer een nieuwe blog!

9 weergaven0 opmerkingen
bottom of page